Běhání v dešti: 12 tipů, jak překonat déšť a zůstat v suchu

Shrnutí článku – 1 minuta:

Tomáš z Prahy je vášnivý běžec, který se nevzdává ani za deště. Naopak, běhání v dešti vnímá jako příležitost posílit nejen své tělo, ale i mysl. Správné vybavení je pro něj klíčové, a proto si vybírá nepromokavé bundy, kvalitní boty a čepice, které ho ochrání před vlhkostí. Tomášova zkušenost ukazuje, že s vhodným přístupem a vybavením můžeme z deštivých běhů vytěžit maximum. Článek obsahuje 12 tipů, jak běhat v dešti, a motivuje běžce přijmout tuto výzvu. Připojte se k výzvě Běžec Plus, sdílejte své zážitky s #behamsusmevem a ukažte, že déšť není překážkou, ale příležitostí.

Obsah článku

Jednou, když se vydal na běh ve své oblíbené Stromovce, začalo prudce pršet. Místo toho, aby to vzdal, zpomalil a přizpůsobil svou techniku běhu. Vychutnával si každou kapku. „Déšť mi vždycky připomene, že největší soupeř jsem já sám,“ dodává s úsměvem. Když běžel kolem ostatních běžců schovávajících se pod stromy, uvědomil si, že deštivé tréninky ho dělají silnějším. Nejen fyzicky, ale i mentálně.

Tomášovi jeho zkušenosti přinesly důležité lekce. „V dešti je klíčové mít správné vybavení. Obyčejná bunda nestačí a mokré boty mohou zničit celý běh.“ Tomáš si teď pečlivě vybírá své vybavení, aby byl na všechny situace připraven.

Tomášova cesta k vybavení: Jednou z jeho nejoblíbenějších bund je Decathlon Evadict Trail Running Waterproof Jacket, kterou používá při lehkém dešti. „Je prodyšná, takže se nepotím, ale stále mě chrání před vlhkostí.“ Na delší běhy v silném dešti si volí robustnější vybavení. Mezi jeho favority patří Adidas RAIN.RDY Jacket nebo Hoka One One Challenger ATR 6 GTX, které zajišťují dobrou trakci na kluzkých površích. „Běhat v dešti bez pořádných bot? To je jako jet na ledě bez zimních pneumatik,“ říká Tomáš s úsměvem.

I když je běh v dešti výzvou, Tomáš ho bere jako šanci zlepšit se. „Mentální příprava je klíčová“, říká. „Když vím, že mě čekají jiné podmínky než za sucha, můžu se na to připravit a běh v dešti se stává skvělým zážitkem.“

Stejně jako Tomáš můžeme z deště vytěžit maximum. Zůstaňme motivovaní a připravení na všechno. Následujte těchto dvanáct tipů a připojte se k těm, kteří vidí v dešti ne překážku, ale příležitost.


12 tipů, jak běhat v dešti a zvládnout mokré podmínky

1. Připravme se mentálně na běhání za deště

Déšť přináší nečekané výzvy. Přijměme fakt, že budeme běhat v odlišných podmínkách než za sucha. Běhání v dešti nás zocelí fyzicky i mentálně. Tyto dovednosti využijeme v dalších trénincích i závodech.

2. Oblékejme se do vrstev pro pohodlí a ochranu

Zůstat v suchu je základ. Kromě značky Nike můžeme najít skvělé možnosti i u jiných výrobců. Decathlon Evadict Trail Running Waterproof Jacket je lehká a nepromokavá, ideální na běhání v dešti. Asics Accelerate Waterproof Jacket je podobně prodyšná a poskytuje ochranu před deštěm. Puma Cloudspun WRMLBL Running Jacket nabízí odolnost a lehkost. Když chceme maximální ochranu před větrem a deštěm, zvolme Adidas RAIN.RDY Jacket. Tyto bundy mají podlepené švy a kapsy, které chrání naši elektroniku.

3. Zůstaňme pozitivní

Běhání v dešti může být osvěžující. Není tak únavné jako v horku. Díky menší frekvenci běžců na trase si můžeme vychutnat klid. Deštivé dny jsou ideální příležitostí pro trénink vytrvalosti a mentální síly.

4. Volme správnou trasu při běhání za deště

Zkontrolujme, jestli naše trasa není příliš bahnitá nebo kluzká. Lesní stezky mohou být nebezpečné po silných deštích. Zaměřme se raději na asfaltové trasy s dobrou drenáží. Na mokré povrchy jsou ideální běžecké boty Hoka One One Challenger ATR 6 GTX. Pro trailové běhy jsou perfektní Adidas Terrex Agravic GTX, které mají nepromokavou technologii GORE-TEX a skvělou přilnavost i v náročném terénu.

5. Používejme čepici s kšiltem pro běhání v dešti

Čepice nebo kšilt nám pomohou, aby nám déšť nestékal do očí. Vyzkoušejme Decathlon Kalenji Running Cap, která je lehká a odvádí pot. Asics Lightweight Running Cap zase kombinuje pohodlí a ochranu před deštěm díky rychleschnoucímu materiálu.

6. Nepřehánějme to s vrstvami při běhu v dešti

Není potřeba přehánět to s oblečením, i když je chladněji. Lehké a prodyšné oblečení nás udrží v suchu bez přehřívání. Puma Run Favorite Woven Pants nebo Adidas Own the Run Pants jsou skvělé volby, pokud hledáme voděodolné kalhoty, které jsou lehké a funkční.2.8x

Běhání v dešti: Jak se připravit, abyste nedopadli jako Honza

Běhání v dešti je výzva, kterou se Honza jednoho podzimního odpoledne rozhodl přijmout. Přestože byl nadšený běžec, podcenil přípravu na nepříznivé počasí. Bez správného vybavení a přípravy vyrazil do deště, ale už po pár minutách si uvědomil, […]

7. Zvolme správné boty a ponožky, aby nás netrápily puchýře

Když běháme v dešti, potřebujeme obuv, která odolá vodě. Asics Gel-Cumulus 23 GTX jsou odolné proti dešti a zajišťují skvělou trakci. Pro suché nohy zvolme syntetické ponožky, jako jsou Decathlon Kiprun Running Socks, které odvádějí vlhkost a chrání nás před puchýři.

8. Chraňme boty návleky

V silném dešti můžeme použít návleky, které chrání boty před vniknutím vody. Skvělou volbou jsou Decathlon Waterproof Trail Running Gaiters nebo Hoka One One Gaiters, které chrání kotníky i horní část bot.

9. Noste reflexní prvky

Viditelnost v dešti bývá snížená. Nosit reflexní prvky na oblečení je klíčové. Asics Lite-Show nebo Decathlon Kalenji Run Light Jacket mají reflexní prvky, které nás udrží v bezpečí na silnici.

10. Nevybíhejme v bouřce

Před během vždy zkontrolujme předpověď počasí. Pokud je hlášená bouřka, raději zůstaňme doma a zaběhejme si na běžeckém páse. Běhání v bouřce je nebezpečné kvůli bleskům a silnému větru.

11. Zabraňme odření kůže při běhání v dešti

Vlhkost může způsobit odřeniny. Používejme krémy proti tření na citlivá místa, jako jsou podpaží a vnitřní strany stehen. Body Glide Anti-Chafing Balm nebo Decathlon Anti-Friction Cream nám pomohou předcházet těmto nepříjemnostem.

12. Vyměňme mokré oblečení co nejrychleji

Po běhu se hned převlékněme do suchého, abychom se vyhnuli podchlazení. Vlhkost a chlad mohou způsobit nachlazení nebo svalová zranění. Když běháme v chladném deštivém počasí, mějme po ruce náhradní oblečení.


Přijměme běhání za deště jako novou výzvu a sdílejme své zážitky!

Déšť není překážkou, ale příležitostí k růstu! Připojte se k nám a vyrazte na běh v dešti. Pokud to neohrožuje vaše zdraví, vyběhněte a ukažte, že běhání v dešti může být zábava! Označte nás na Instagramu @bezecplus a doplňte o #behamvdesti my váš příběh rádi sdílíme s naší komunitou. Společně ukážeme, že i s deštěm běháme s úsměvem!